fbpx

INFORMACIONE TEHNOLOGIJE – PUT DO ZDRAVE EKONOMIJE

Foto: Pixabay

Prošle godine, izvoz IT usluga po prvi put prešao milijardu evra. Prema podacima Narodne banke Srbije, zabeležen je rast od 26% u odnosu na 2017. godinu.

Informacione tehnologije generišu oko 10% BDP-a, što ih svrstava u sam vrh domaće privrede. IT zanimanja, doskora nazivana zanimanjima budućnosti, redovna su na listama najplaćenijih radnih mesta u Srbiji. Uprkos činjenici da zaposleni u informaciono-komunikacionom sektoru zarađuju nekoliko prosečnih srpskih plata, procenjuje se da Srbiji nedostaje oko 30.000 IT stručnjaka za dalji rast i razvoj ovog sektora. Godišnje se obrazuje tek 1.000 do 1.500 IT stručnjaka, a procenjuje se da će do 2020. godine biti otvoreno 50.000 do 100.000 radnih mesta u oblasti informacionih tehnologija.

Prema istraživanju Infostuda, kada su u pitanju najtraženija zanimanja u Srbiji i u svetu, prednjače poslovi iz IT oblasti: Software Developer/Programmer, Software Engineer, Java Developer, .Net Developer, System Administrator, PHP Developer, C# Developer, Web Developer.

IT sektor specifičan je po svojim proizvodima i uslugama, ali i po načinu obrazovanja novih kadrova. Osim formalnim obrazovanjem, do zvanja IT kadra u Srbiji može se doći prekvalifikacijom, pohađanjem različitih kurseva i obuka, čak i „samoobrazovanjem“ koje postaje sve popularnije u svim poslovnim sferama.

IT kompanije, iako predstavljaju najzdraviji i najprofitabilniji deo domaće privrede, suočavaju se sa nedostatkom radne snage na svim pozicijama. Kako bi se ovaj problem smanjio, intenzivno se radi na otvaranju IT odeljenja u srednjim školama i proširivanju IT smerova u visokoškolskim ustanovama.

Širenje sektora informacionih tehnologija može pozitivno uticati na razvoj privrede u celosti, plasiranjem proizvoda i usluga IT kompanija drugim sektorima. Informacione tehnologije od izuzetnog su značaja za mala i srednja preduzeća jer predstavljaju osnov za modernizaciju i digitalnu transformaciju.

Posetite ZRBIZNET 19. i 20. septembra – prisustvujte panelima i edukacijama na temu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća i značaja IT sektora za ekonomski razvoj u celosti.

+381 (0) 63 893 26 83

023 533 730 | 10-14h
zrbiznet@gmail.com

Copyright 2018 © ZrBizNet | Izrada veb sajta Progressive Media