fbpx

Domaća privreda suočava se sa fenomenom nazvanim “Odliv majstora”

Galopirajući trend odliva stanovništva uzrokuje negativne posledice ne samo na drušvo već i na privredu. Osetan nedostatak kvalitetnog kadra utiče na kvalitet poslovanja domaćih firmi koje sve teže nalaze nove zaposlene.

Negativna demorafska kretanja iznedrila su čitave liste deficitarnih zanimanja kojih ima u gotovo svim oblastima poslovanja. Trend odliva stanovništva najviše se odrazio na zanatske delatnosti, te poslednjih godina najveća potražnja na tržištu rada vlada za zanimanjima poput frizera, krojača, mesara, kuvara, građevinskih radnika, stolara, autoelektričara i slično.

Osim odliva stanovništva, zanatske delatnosti se bore sa negativnom slikom u javnosti, obzirom da vlada opšte mišljenje da su zanati neisplativi. Sve je manje učenika zainteresovanih za obrazovne profile koji obezbeđuju “zanat u rukama”. Ovakav stav daleko je od istine jer su, upravo zbog nedostatka zanatlija na tržištu rada, pojedina zanimanja dobila na vrednosti.

Ovogodišnji ZRBIZNET tematski je orijentisan na popularizaciju deficitarnih zanimanja. Cilj nam je da ispravimo sliku o zanatskim delatnostima kod mladih, predstavimo posetiocima koncept dualnog obrazovanja, ukažemo na kulturno-istorijski značaj pojedinih zanata i umetničku vrednost zanatskih proizvoda.

Tradicionalno, posetioci ZRBIZNET-a biće u prilici da se upoznaju sa autentičnim zanatskim proizvodima u Karađorđevom parku.

+381 (0) 63 893 26 83

023 533 730 | 10-14h
zrbiznet@gmail.com

Copyright 2018 © ZrBizNet | Izrada veb sajta Progressive Media